Facebook
SK | EN

Press release

Open Jazz Fest prinesie aj exotické chute Karibiku či sviežu európsku autorskú hudbu

2. 5. 2014, Bratislava

Bratislava, 2. máj 2014 – Open Jazz Fest tento rok pripravil originálny výber zahraničných, ale i domácich kapiel so širokým hudobným záberom. Do amfiteátra na Zelenú Vodu prizvali organizátori saxofonistu Joweeho Omicila i poľsko-české zoskupenie na čele s mladou talentovanou speváčkou Joanna Kucharczyk Quartet.

Open Jazz Festival oznamuje ďalšie dve hudobné zoskupenia. Svojou kvalitou obohatí festival viac ako dvadsiatka hudobníkov. Originálna európska, ale aj hudba spoza veľkej mláky predstaví svoj otvorený prístup k jazzu.

Saxofonista s karibským pôvodom

Budúcnosť a súčasnosť jazzu, virtuoso jazzu – takéto prívlastky dostal multiinštrumentalista, skladateľ, učiteľ a producent Jowee Omicil. Do hudby prináša nový afro-haitský pohľad. Je súčasťou stále silnejšieho kádra vzostupujúcich karibských umelcov, ktorý prinášajú ku kreatívnemu hudobnému spektru nové hudobné chute. Jowee prezentuje výrazný, oduševnený a spirituálny zvuk do saxofónov a fláut, ktoré dopĺňa o klarinet a harmoniku.

Vlastným menom Joseph Omicil Jr. sa narodil v kanadskom Montreale ako dieťa rodičov s karibským pôvodom. Mladého Joweeho vychovával jeho otec sám. Joseph Sr., minister a vysokoškolský professor ovplyvnil syna najmä duchovne. Ako pätnásťročného ho predstavil kostolnému orchestru a podnietil ho v hre na dychový nástroj. Jowee si vybral starý alto saxofón z kolekcie svojho prvého učiteľa, do ktorého sa okamžite zamiloval. O tri roky neskôr sa dostal na prestížnu univerzitu Berklee College of Music, kde sa špecializoval na hudobné vzdelávanie.

Aj mená jeho spolupracovníkov a hudobníkov z rôznych hudobných žánrov naznačujú Joweeho otvorený prístup k hudbe, ktorý je kreatívny a taktiež unikátny jeho prínosom. Sú nimi napríklad Richard Bona, Wyclef Jean, Branford Marsalis, Marcus Miller, Pharoah Sanders, Marlon Saunders, Mike Stern, Jeff “Tain” Watts. Na konte má tri albumy a tiež spolupráce na viac ako dvadsiatke ďalších albumov.

Zostava Joweeho Omicila:
Jowee Omicil – tenor a altsaxofón, klarinet
Hervé Samb - gitara
Felix Sabal Lecco - bicie
J-Phi Dary - klávesy

http://www.youtube.com/watch?v=OkJO7GEZJRA

Originálna mladá európska vlna v zastúpení...

Joanna Kucharczyková je čoraz populárnejšia na poľskej, ale aj európskej jazzovej scéne. Jej vyspelý, miestami intímny, ale celkovo veľmi intenzívny prejav dáva poslucháčovi jasne najavo, že sa stretáva s hudbou tej najvyššej kvality. Jej hudobné prevedenie je originálne, pretože nejde o suché hranie štandardov, ale o autorskú hudbu. Tá je svieža, melodická, no zároveň neskĺza k jazz-popu ani swingovaniu. Kapelu berie ako svojho rovnocenného partnera.

Joanna je z mladej vlny hudobníkov, ktorí odchádzajú do zahraničia po inšpiráciu. Dvadsaťšesťročná speváčka odišla na skusy z univerzity v poľských Katoviciach práve do Dánska, kde okrem iného spolupracovala aj s famóznym jazzmanom Kurtom Ellingom či Gretchen Parlato, ktorá ju výrazne ovplyvnila. V roku 2012 v Odense založila elektro-akustické trio Private Silence v netradičnom zložení spev, klávesy, bicie a vydala prvú platňu. Spolupracovala s vokálními súbormi Jazz City Choir a Sound'n'Grace.

Spoločne s pianistom Vitkom Křištanom, bubeníkom Karolom Domanskym a basistom Maxom Muchou vznikol repertoár, ktorý zaujme svojou jednoduchosťou aj hĺbkou, okúzľujúcou atmosférou a hudobnou vyzretosťou všetkých členov súboru. Vyzretosťou, ktorá podobne ako zloženie a inštrumentálne schopnosti kapely presahuje nielen hranice Poľska a Českej republiky, ale i Strednej Európy.

Na Zelenej Vode vystúpi práve so svojím kvartetom, s ktorým v minulom roku vydala album s názvom More.

Zostava Joanna Kucharczyk Quartet (PL/CZ):
Joanna Kucharczyk – spev, kompozície
Vít Křišťan/CZ/ – piano, kompozície
Max Mucha – kontrabas
Karol Domanski – bicie

http://www.youtube.com/watch?v=BbdlySSMarU

Open Jazz Fest počas predošlých šiestich ročníkov privítal tisícky návštevníkov. Už tradične je miestom, kde sa stretávajú všetky generácie – od fanúšikov jazzu v pokročilom veku až po mladých. V tomto roku sa festival uskutoční 18.-19. júla, každý deň od 19:00.

Viac informácií nájdete na www.openjazzfest.sk
FB profil: www.facebook.com/pages/Open-Jazz-Fest/121671191198869
Vstupenky: www.ticketportal.sk/event.aspx?id=19088 a v BLUE NOTE CLUBe www.bluenote.sk

Hlavní reklamní partneri

ŠFRB Modra Nota

Reklamní partneri

Elimer

Generálny Partner

BlueNote

Hlavný mediálny partneri

Radio Slovensko

Špeciálna podpora

FPU

Mediálni partneri

Moja Muzika

Vstupenky

Tootoot BlueNote