Facebook
SK | EN

Press release

Open jazz fest predstaví ďalších skvelých hudobníkov. Vystúpi aj Dan Bárta!

25. 4. 2015, Bratislava / Nové Mesto nad Váhom

Návštevníci Open Jazz Festu na Zelenej vode sa môžu v sobotu 18. júla 2015 tešiť na niekoľko zaujímavých mien. Prvým z nich je Dan Bárta, ktorého bude na pódiu sprevádzať nové Robert Balzar Trio. Návštevníci by si však nemali nechať ujsť ani jedinečné Fehero Rocher speváčky Sisy Fehérovej.

Dana Bártu, jedného z najviac talentovaných, najvšestrannejších a najuznávanejších českých spevákov netreba hádam nikomu predstavovať. Držiteľa mnohých ocenení rešpektuje kritika a užíva si aj priazeň širokej verejnosti. Na umeleckú dráhu sa vydal vr oku 1991. Do povedomia verejnosti sa zapísal úlohou v známom muzikáli Jesus Christ Superstar, kde stvárnil postavu Ježiša a neskôr Judáša. Mnohí ho poznajú z funkovej formácie J.A.R. alebo z projektu Sexy Dancers. Medzníkom v kariére speváka sa stal rok 2000. Vtedy založil svoj sólový projekt Illustratosphere. Dodnes toto zoskupenie nahralo päť autorských albumov a ich živé vystúpenia sú zárukou nevšedného diváckeho a poslucháčskeho zážitku.

Zahraničné koncerty Dan Bárta väčšinou absolvuje s džezovým triom Roberta Balzara. Tento akustický projekt hráva v novej zostave s pianistom Jiřím Levíčkom a bubeníkom Kamilom Slezákom. Robert Balzar sa začal učiť hrať na kontrabas už v jedenástich rokoch. Bol členom sprievodnej kapely Hany Hegerovej. Skupinu pod vlastným menom založil v roku 1998. S Danom Bártom ho spája okrem iného pôsobenie v J.A.R. aj v Illustratosphere. Spolupracoval s celou plejádou zahraničných hudobníkov. Za všetkých spomeňme Bennyho Golsona, Joea Newmana, Lew Tabackina alebo Hal Galper Trio. Robert Balzar zároveň spolupracuje na mnohých štúdiových projektoch doma aj v zahraničí.

Jiří Levíček, pôvodom z Brna, študoval na Janáčkovej akadémii múzických umení a neskôr na Univerzite v Severnom Texase. Hral v známom One O’Clock Bande, ktorý dostal niekoľko nominácií na ocenenie Americkej hudobnej akadémie, Grammy. S orchestrom hral na mnohých významných festivaloch v Európe aj v zámorí. V roku 2008 vydal sólový album Returns. O rok neskôr získal 1. cenu na prestížnej džezovej súťaži Phillips International Jazz Competiton. Na floridskej Jacsonville Jazz Piano Competition získal v roku 2010 3. miesto. Uplynulé dva roky je členom R.B. Tria.

Kamil Slezák vyštudoval v Ostrave odbor bicie nástroje a odvtedy účinkoval vo viacerých moravských džezových zoskupeniach. Na prelome tisícročí získal angažmán v Moravskej filharmónii Olomouc a zároveň začal študovať na viedenskej Universität für Musik und darst. Kunst. Od roku 2001 je členom Gustav Brom Big Bandu. Jeho spolupráca sa rozrástla o ďalšie hudobné telesá a sólistov, medzi ktorých patria ČS Big Band Matuše Jakabčice, James Morrison, JORO, Eva Urbanová, Four Elements a mnohí iní. Už osem rokov je tiež pedagógom na brnianskej Janáčkovej akadémii múzických umení. V R.B. Triu pôsobí od minulého roka.

V druhý festivalový deň Open Jazz Festu sa predstaví aj quintet Fehero Rocher, ktorý nesie meno slovenskej speváčky Sisy Fehérovej. Hudobnícke zoskupenie sa pohybuje na pomedzí jazzu, blues a alternatívy. Pre ich tvorbu sú typické nápadité arnžmány džezových aj nedžezových skladieb. Energický prejav zamatového hlasu Sisy Fehérovej podprouje soulová gitara Tonyho Dlapu. Vnímavou a citlivou hrou je známy pianista Federico De Vittor. Federico de Vittor je taliansky klavirista, ktorý vyštudoval jazzové piáno na Kunstuniverzitat v Grazi v prekvapivo mladom veku. Už vtedy bol prizvaný na niekoľko koncertov v rámci turné saxofonistu Dona Menzana, ktorý bol očarený jeho potenciálom. V roku 2008 sa presťahoval do New Yorku, kde vyučoval klavír na Brooklynskom konzervatóriu a spolupracoval s radou vynikajúcich muzikantov ako Dion Parson, Ron Blake, Tommy Campbell, Renee Manning and Earl McIntyre.

Na kontrabase sa predstaví Matěj Černý a za bicie sa posadí Oliver Lipenský. Jedným z nedávnych úspechov Fehero Rocher je cena za individuálny výkon a zrelý koncept z minuloročnej súťaže Nové tváre slovenského jazzu. Kapela má za sebou množstvo koncertov v susednom Česku a v Nemeckú, ale vystupovali napríklad aj v Turecku. V pražskom klube Akropolis sa predstavili ako support talianskej skupiny Mop Mop.

Festival Open Jazz Fest sa uskutoční 17. a 18. júla na Zelenej vode pri Novom Meste nad Váhom. Koncerty sa začínajú každý deň od 19.00h.

Informácie a vstupenky:
http://www.openjazzfest.sk/sk

Facebook:
https://www.facebook.com/pages/Open-Jazz-Fest
https://www.facebook.com/events/808791785834314

Hlavní reklamní partneri

ŠFRB Modra Nota

Reklamní partneri

Elimer

Generálny Partner

BlueNote

Hlavný mediálny partneri

Radio Slovensko

Špeciálna podpora

FPU

Mediálni partneri

Moja Muzika

Vstupenky

Tootoot BlueNote